Ont i hålfoten

Om dina fotvalv är nedsjunkna så gör det att du kan få ont i hålfoten. Detta är ganska så vanligt och kan även ge dig smärtor i höfterna och knäna. Med rätt behandling kan du minska dessa problem.

Orsaker och symptom

Ont i hålfoten är oftast på grund av att ditt fotvalv sjunkit ned. Det har ofta med tyngden på fötterna att göra. Är du överviktig eller gravid så blir det en större tyngd. En del föds med platta fötter, medan andra kan få det när de blir äldre. Värk i hålfoten kan även komma av att du står och går mycket dagligen. Du som har ett stående jobb eller är gravida kan känna av värk i fötterna. De kanske svullnar och pulserar när du använder dem, men känner av det mindre när du vilar. Smärta kan även komma av att det blivit en eller många små frakturer i dina fötter. Andra orsaker kan vara magnesiumbrist, eller så kan det vara tecken på diabetes av typ 2.

Det kan även bero på att du tränar i fel sorts skor. När det kommer till symptom, så kan de variera. Det värker, gör ont, bränner, eller bara gör ont på ett sätt som inte går att beskriva. När det gör ont, så kan du ibland ändra gångstil, för att minska smärtan. Det kan leda till förslitningar på andra delar av din kropp. Vill du veta mer om dessa orsaker och symptom klicka dig vidare på länken här: Hälsporrekliniken – ont i foten

Behandling

Om du får ont i hålfoten bör du se över vad du har för skor och vad du väger. Det är viktigt med skor som är stabila och gärna med hålfotsinlägg. Se även till att träna dina fötter med hjälp av fotgymnastik. Då böjer och kniper du tårna bland annat.

Om du ofta har smärta i hålfoten så ska du inte tveka att söka vård. Du kanske har behov av sjukgymnastik eller måste träffa en kiropraktor eller naprapat. Hälsporrekliniken som finns i Stockholm, Göteborg och Malmö är duktiga på det mesta som handlar om fötter.  Ont i hålfötterna kan även bero på en skada eller en bakomliggande sjukdom. Därför är det bra att ta reda på orsaken bakom till att du har den smärta du har i hålfoten.

Dela med andra: